Vandaag mocht ik weer op bezoek bij een echt familiebedrijf; schoenmakerij De Gaard. Dimitri, zoon van Kees Waslander had nooit verwacht dat hij hier nu in de zaak zou staan, toch spreek ik hem vandaag.

“Ik had me altijd voorgenomen om geen schoenmaker te worden, ik wilde niet hetzelfde doen als mijn vader. Ik heb de opleiding tot kok afgerond, maar toen ik eenmaal begon met werken viel me dat toch tegen. De weekenden werken, veel hectiek, ik twijfelde. Mijn vader bood me aan om tijdelijk in de zaak te werken, inmiddels zijn we tien jaar verder….”

Schoenenverslaving
“En ik kan me nu echt geen leukere baan meer voorstellen, ik ga altijd met plezier naar mijn werk. Mensen blij maken, het contact, het resultaat. En inmiddels vind ik het voorwerp schoenen ook helemaal te gek. Thuis heb ik ruim veertig paar staan en die zien er allemaal heel netjes uit. Ik kijk vaak als eerst naar de schoenen van mensen, dat is iets wat me nu, logischerwijs, opvalt en waar je veel aan kan afzien.”

Ambacht
“In de tien jaar dat ik hier in de zaak sta, zijn er wel dingen veranderd. Aan het begin stond ik altijd samen met mijn vader. Dan was het de hele dag stevig doorwerken met z’n tweeën. Inmiddels ben ik meer ervaren en kan ik het alleen af. Het ambacht schoenmaken is een beetje aan het uitsterven, er zijn nog zo’n 650 schoenmakers verdeeld over Nederland. Dat is niet heel veel. Ik denk dat mensen te vaak negatieve ervaringen hebben met schoenmakers. Vaak zijn het wat oudere, norse mannen en dat draagt niet bij aan de populariteit van schoenmakers. Ik probeer het anders te doen. Naast de goede kwaliteit die ik bied, doe ik ontzettend mijn best mensen dat beetje extra te geven. Vooral door goed te luisteren naar mensen. Dat is soms een kort praatje maken met iemand die daar behoefte aan heeft, maar je moet vooral altijd de klant laten voelen dat zij belangrijk zijn. Neem hun klachten serieus en los ze netjes op, dat scheelt al zo veel.”

Perfecte plaatje
“In de toekomst hoop ik dat de schoenmaker weer populairder wordt. Het past ook perfect in dit knusse buurtcentrum en ik hoop dat het buurtse gevoel behouden blijft. Onder het winkelend publiek merk je wel de trend naar meer behoefte aan kwaliteit. Biologisch eten, duurzaamheid, persoonlijke benadering. Dat is een voordeel voor de pure ambachten. Een echte bakker, een goede slager, een schoenmaker. Ja, ik zie het plaatje straks al helemaal voor me en het kan niet anders dan een prachtig centrum worden!”