Het is een mooie zaterdagochtend als ik op bezoek ga bij Karel Wiemelink, eigenaar van Bloemenshop de Gaard. Al 45 jaar staat hij zes dagen per week in zijn winkel. En nog steeds met heel veel plezier.

“Ik ben nu 65 jaar, maar voorlopig wil ik nog niet met pensioen. Er is in de afgelopen jaren een hoop veranderd, maar het goede contact met de klanten is er nog altijd. Uiteraard merken wij dat er veel meer concurrentie is. Van de Albert Heijn tegenover ons, van het internet, de omzetten zijn niet meer zoals ze geweest zijn. Aan de andere kant houdt dat je wel scherp. Ik geniet enorm van het maken van mooie boeketten, je moet wat extra’s geven om de klanten terug te laten komen. Daar hoort persoonlijk contact ook bij.”

Een praatje

En dat persoonlijk contact zit wel goed. Met alle klanten die binnenkomen, wordt er een praatje gemaakt. “De meeste klanten ken ik al vanaf het begin. Die heb ik ‘groot’ zien worden, dat is bijzonder. Mijn vader was een van de eerste winkeliers die zich hier vestigden. Toen mijn vader op mijn achtentwintigste overleed, heb ik de zaak overgenomen. Dit was nog op een andere locatie dan waar we nu zitten. Deze plek is destijds speciaal voor mij gebouwd en binnenkort wordt het weer tijd voor een verhuizing.”

Trend

“Je merkt dat de buurt jonger wordt. Ik zie dat ook aan mijn klanten. Naast de klanten die hier al jaren komen, zie ik telkens meer jonge gezinnen. Zij hebben een andere behoefte, ik verkoop nu veel meer plukboeketten dan een paar jaar geleden. Veel verschillende bloemen, speels bij elkaar gepakt, dat is nu wel de trend.
Het is goed dat ook het winkelcentrum een frissere en jongere uitstraling krijgt.”