Alleen al door de heerlijke geur die je ruikt als je langsloopt, wil je naar binnen. Als je eenmaal binnen bent, kun je niet meer kiezen. Zoveel lekkers is er te zien en te ruiken. Vandaag nam ik een kijkje bij bakkerij Neplenbroek en sprak ik met Carola van Ginkel, filiaalmanager.

“Gek he, ik ruik helemaal niks als ik hier ben. De eerste vijf dagen toen er vers speculaas in de schappen lag, rook ik het. Maar nu, nee, ik ben eraan gewend. Datzelfde geldt voor het snoepen. Mensen snappen niet dat ik niet heel dik ben door al dat lekkere eten om me heen. Toen ik hier de eerste maanden werkte, ben ik wel wat kilo’s aangekomen. Dan wil je alles proeven, maar nu gebeurt dat bijna nooit meer. Doordat je altijd omringd bent met eten, heb je juist geen zin meer om te eten. Je kunt hier beter komen werken als je wilt afvallen”, zegt Carola lachend.

Uitdaging
“Je zit hier ook nooit even rustig op een stoel en dat zou ook niks voor mij zijn. Er is altijd werk te doen, zes dagen per week. Als het nieuwe centrum dadelijk af is, gaan we ook op zondag open, dus dan wordt dat 7 dagen per week. Dat wordt een hele mooie uitdaging. Qua ruimte worden we ongeveer vier keer zo groot, ja, dus ook ongeveer vier keer zoveel werk. Ik kijk ernaar uit! Net als op de andere locaties, komt die industriële look overal in terug. Het moet een gezellige chaos worden. Een plek waar altijd iets te doen en te zien valt, waar mensen uren kunnen zitten. Ik weet dat Marchel, een van de eigenaren, al druk bezig is met de inrichting en hij heeft de mooiste plannen. ”

Bakkerszaak plus
“Het is hier nooit saai en het is meer dan alleen een bakkerszaak. Het is een bakkerszaak plus. We kijken naar wat de mensen willen en durven het ook anders te doen. Mensen willen ook op zaterdag om vijf uur nog brood kunnen kopen, dus zorgen wij dat dat kan. In het nieuwe centrum komt er ook een lunchroom in de zaak, zodat mensen rustig wat kunnen eten. Doordat wij in de winkel zelf de broden maken, garanderen we een continue doorloop van vers brood, met als specialisme het zuurdesembrood. Brood dat we zelf fermenteren om die natuurlijke, ambachtelijke smaak aan het brood te geven.”

Ons kent ons
“Net als de wijk die groeit, en de mensen die groeien, groeien wij als bedrijf ook enorm. We zijn altijd bezig met hoe het beter kan. En ondanks dat we groter worden en dat het centrum groter wordt, hoop ik dat we de gezellige sfeer kunnen behouden. Het is nu echt een winkelcentrum voor de buurt. Ons kent ons, het is knus. Als we dat kunnen behouden, dan kan het niet beter. Intussen is Sofie even aangeschoven, dochter van een van de eigenaars. “Inmiddels zijn er zes vestigingen en werkt onze halve familie hier” zegt ze lachend. “Mijn vader is samen met mijn oom eigenaar. Verder werken mijn oma, moeder, broer, nichtje en tante ook allemaal in de zaak. Dat maakt het heel persoonlijk werken en met korte lijntjes.” Dat is precies wat mij ook zo aanspreekt aan dit bedrijf”, vertelt Carola.
“Het is een hechte familie en dat voel je in het bedrijf exact zo. Als werknemer doe je ertoe en dat voelt een klant ook. Iedereen moet zich hier welkom voelen en met een grote glimlach de deur weer uitgaan.”